Kasia Lilja og Ja-hatten

Kasia Lilja og JA-hatten

Livet har efterhånden lært mig at: ”det er ikke hvordan du har det, men hvordan du tager det”. Og min JA-hat har hjulpet mig rigtig meget !

Vi havner alle sammen engang imellem i personlige kriser/udfordringer. Og vi har alle vores helt egen måde at komme gennem dem og videre. Det reaktionsmønster du har til disse udfordringer, er afgørende for, hvor hurtigt du kommer op og videre. Når jeg selv rammer sådan en krise/udfordring prøver jeg at omfavne livet på den måde, at jeg véd at livet går op og ned. Og accepterer det. Jeg ved der er en læring på den anden side. Måske finder jeg den ikke lige med et samme, men jeg skal nok få den og lære af den.

Jeg vælger at sige JA til livet. Kodeordet her er at VÆLGE at sige JA til livet og alt det gode, selv i en tid hvor du står i lort til halsen. For der er ALTID noget at glæde sig over. Og netop dét mener jeg, kan hjælpe os med til at komme hurtigere ud af vores kriser og de udfordringer vi møder her i livet. Jeg siger på ingen måde, at du skal skøjte hen over dine følelser og ikke mærke dem. Jeg siger, at når du har mærket dem i passende tid, kan du VÆLGE at tage din JA-hat på, finde dine redskaber/løsninger frem og komme videre.

Det handler om, at du i bestemte situationer kan fokusere på at have en positiv tilgang til tingene og tænke positivt. I stedet for at gå i offerrollen og undlade at tage ansvar for dig selv og dit liv.

For et stykke tid siden så jeg en plakat af en JA-hat. Jeg købte fluks plakaten, så jeg har et fysisk symbol der, minder mig (og mine klienter) om, at der også er gode ting i de udfordringer og kriser vi møder her i livet. Og at vi selv vælger og har ansvaret for, hvordan vi vil gå til de opgaver vi skal løse.

Jeg begyndte at følge skaberen af denne plakat og JA-hat på instagram. Hun hedder Kasia Lilja og er en fantastisk kunstner og grafisk designer.

Jeg har været så heldig at få lov til at interviewe Kasia om hendes JA-HAT og hvad den betyder for hende:

Kasia Lilja

Kasia, hvordan er din JA-hat opstået?

Ja, det er en lidt spøjs historie. Jeg har faktisk før i tiden været meget negativ og utrolig sortseende. Ved nærmere tanke hænger det meget sammen med min opvækst. Min mor led meget af depression. Der kom sjældent ros fra hende – mere nedladende bemærkninger omkring alt det jeg ikke gjorde godt nok. Mange års depression fik hende til at tænke pessimistisk altid og det smittede jo i den grad af på mig. Efter hun tog sit eget liv i 2001 har jeg måske i bund og grund båret den pessimisme videre – i nogle situationer og overfor specifikke mennesker – mennesker der er mig tætte.

Jeg har altid været og er en kæmpe humørbombe, som elsker sjov og spas og ikke mindst at sprede godt humør – folk ser mig som den positive person jeg er, men når vi kommer hjem i trygge omgivelser indenfor husets fire vægge, så kan det godt lyde anderledes.

Jeg har ikke en facade på eller leger glad, det ER sådan jeg er sammen med andre – socialt samvær giver mig energi og gør mig glad. Det er mere når jeg er sammen med folk jeg holder af, at jeg kan virke sur og tvær. Der er man jo også sårbar og mere følsom – man viser det i hvert fald mere. Jeg har nok altid været bange for at miste, eftersom mine forældre begge er gået bort, så jeg har ofte bare frygtet det værste og i visse situationer har jeg sikkert også saboteret tingene, fordi de alligevel ikke kunne gå, havde jeg tænkt.

En dag var min kæreste ærlig nok over for mig til at påpege netop dette. At jeg var sur og tvær og altid brokkede mig over ligegyldige ting. Lige dér, da sandheden ramte mig, der blev jeg trodsig. Jeg ville fandeme ikke leve mit liv som en sur kælling. Det er jo et valg man kan træffe – lang hen af vejen bestemmer vi jo selv vores humør.

Efter en del refleksion og mærken indeni lavede jeg en Ja-hat, som et humoristisk modsvar til min kærestes observation – en ganske almindelig kuglepens tegning. Den blev taget rigtig fint imod, så jeg lavede den også i en grafisk udgave. Eller, var på det tidspunkt ikke så dygtig til illustrator og vectorgrafik som jeg er i dag, så jeg fandt en tutorial, hvor jeg lærte at lave en bowler hat med den stil. Så måske er det også lidt snyd at kalde den MIN.

Hvad symboliserer din Ja-hat?

For mig betyder ja-hatten noget helt særligt. Det er en kombination mellem fortid og fremtid, hvor selve hatten er et symbol på at vi alle skal mærke efter helt inderst inde og beslutte os for hvad vi selv mener er bedst for os. At være ja eller nej mennesker – eller måske begge dele. Jeg har en speciel tilknytning til hatten, fordi den også har været mit mest solgte produkt, der løbende i væksten af min virksomhed også har mindet mig om at se mulighederne ikke de lukkede døre og nej’ er man får undervejs som iværksætter og selvstændig.

Hvordan bruger du den i dit liv?

Jeg bruger den ikke længere som jeg før hen gjorde. Det er nok ligesom at sige ulven kommer for ofte. Så mister tingene bare deres betydning. Jeg bruger den i mit liv som en reminder – når jeg føler mig usikker, frustreret eller bare mangler noget at støtte mig op ad. Derudover er jeg jo sindssygt taknemmelig, for det er netop dette motiv der i al sin enkelthed har lagt fundamentet for min virksomhed og åbnet et hav af andre nye døre. Så tak til Ja OG nej hatten.

Du kan følge Kasia Lilja på instagram eller se hendes flotte plakater her.

Ja-hat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rigtig mange situationer egner sig faktisk til, at du vælger at tænke positivt. Ifølge forskning inden for den positive psykologi bør balancen også være i det positives favør, for der skal 2-3 positive oplevelser til for at opveje 1 negativ oplevelser Det er værd at tænke på i forhold til din egen indstilling til sit arbejde og til livet.

Du kan læse mere om positiv psykologi i blogindlæget: Lær at tænke positivt og bliv gladere

Comments

 1. Nadia says

  Den påmindelse kunne jeg i den grad bruge, mens jeg sidder her dybt begravet i min kandidatopgave, som står mig ud af ørerne. Jeg glemmer at fokusere på, at jeg selv valgte mit emne og at jeg finder det helt utroligt interessant.

 2. Matilde says

  Jeg skal vinde fordi, at jeg har brug for at se mange af de ting jeg gør er gode nok! I stedet for at fokusere på de få ting, som ikke spiller for mig!
  Jeg skal være positivt og tænke på alle de gode ting. Jeg skal prøve at finde en balance og sige ja, og være glad for mig selv og det jeg gør!
  Jeg har hele livet foran mig – i stedet for at stresse over, at jeg er 25 og føler, jeg er langt bagefter alle andre i mit liv!
  Jeg skal tage ja-hatten på – og ligge nogle af alle mine tanker og bekymringer fra mig!

 3. Henriette Villebro says

  Jeg ønsker mig meget denne JA-hat.. Jeg har igennem de sidste 2 år efter endt barsels været job søgende været i et have af praktikker og løntilskudsjob uden held.. Men er nu kaldt til samtale på fredag og denne plakat vil minde mig om at det hele vender nu for jeg har taget livet og mig selv i den anden hånd..

 4. Bente Hedemann says

  Jeg følger allerede Kasia her på fb. Hendes budskab og dygtighed fangede mig, Jeg har været igennem et kræftforløb for 15 år siden, hvor jeg var meget syg.
  Jeg skulle dengang træffe nogle valg, – skulle jeg begrænse mig fordi jeg måske ville dø af min sygdom. Jeg valgte at tro på livet. Ikke mindst fordi jeg viste med mig selv at hvis jeg begrænsede mig og jeg overlevede så ville jeg være træt af mig selv. At se mulighederne giver også masser af energi. Jeg har ikke plakaten, så den vil jeg gerne have hængene.

 5. Marianne Juhl says

  Åh jeg synes jeg for det meste er et ret positivt menneske men som alene mor til 3 teenage drenge er det nogle gange svært at finde ja hatten. Jeg synes plakaterne er så smukke og så enkle. Tænk et enkelt ord betyder så meget. ❤️
  Rigtig glædelig jul ❤️

 6. says

  Jeg vil gerne vinde den for det første fordi den vil pynte gevaldigt i min nye lejlighed, men lige så meget for at huske både mig selv men også gæster på at tage ja-hatten på…
  Jeg forsøger selv at være god ved mig selv, fokusere på det som jeg kan ændre og trække på skulderen af de ting som jeg ikke kan gøre noget ved.
  Jeg har lært gennem flere års depression og gennem min barndom via min mors psykiske sygdomme… Men i denne kolde tid er jeg virkelig slem til at gemme mig lidt hjemme, selvom jeg jo godt ved at jeg får min energi ved at være sammen med andre mennesker…
  Så ja-hatten skal bruges til at minde mig selv om at fylde huset med gæster som også skal nyde ja-hatten, og ellers selv huske at komme ud af døren og nyde livet.

 7. Susanne Brinck says

  Jeg ville så gerne have denne JA hat. Da det kunne give mig så meget ekstra energi nu jeg har en del at bøvle med i familien. Sygdom mm

 8. Tine Posch says

  Vi er en familie på mor far og to drenge, morgentimerne blir tit lidt stressede når vi skal ud af døren, mange ting kan nå at gå galt på vej ud af døren, med en ja-hat hængende i entréen tror jeg man lige kan stoppe op og bruge et par sekunder på at få den rigtige hat på ud af døren, så dagen ikke blir farvet.
  /Tine

 9. says

  Det skal en tur til København/Charlottenlund, fordi hos os kommer en masse unge, engagerede og dejlige mennesker, som vil elske dit budskab! Kunne muligvis hænge på døren, så alle for det bedste indtryk med sig, før de går :-) /Mads

 10. Anne says

  Hjemme hos os arbejder vi på at bruge den positive energi fremfor andet. Denne plakat vil gøre det noget lettere for både store og små at huske det gode i det positive.

 11. says

  Tak for alle jeres kommentarer.

  Det glæder mig at høre at I allerede er bevidste omkring, hvilken hat I tager på. Og at brugen af JA-hatten allerede virker for jer !

  Jeg har nu trukket lod mellem jer og vinderen er: Tine Posch.
  Tillykke til dig Tine. Vil du sende mig en mail, så jeg kan få din adresse?

  Rigtig god 1. december til jer alle og endnu engang tak fordi I deltog :-)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *