sundhed

Hvad er sundhed for DIG?

Sundhed er noget vi taler om næsten dagligt.

Men hvilken sundhed er der tale om? Findes der kun én vej til et sundere liv? Én sandhed om sundheden?

De færreste spørger: “Hvad er sundhed for mig”? Og alt for manges opfattelse af sundhed bygger stadig på gammel viden og forkerte antagelser. Og det på trods af, at der de sidste ti år er kommet meget ny viden om sundhed. Det er derfor tid til en revurdering af den traditionelle opfattelse af sundhed. Tid til at spørge sig selv, hvad vi helt præcist mener, når vi taler om sundhed.

De gode intentioner og jagten på sundhed ses overalt. Sundhed er ikke kun et ideal, det er også det nye sorte.

Alt for ofte er der kun ét svar, ét forældet og ureflekteret svar på, hvad sundhed er. Et svar vi har hørt masser af gange før. Et svar som vidner om, at alt for mange ikke helt har fulgt med udviklingen på feltet. Sundhed er nemlig ikke længere hvad den var engang.

Der er sket ændringer i de rigtige svar. Den traditionelle kostpyramide er fx forældet. Motion er mindst lige så vigtigt som kosten, ergo er forkert kost ikke den eneste synder. Og kulhydrater er blevet problematiske i kampen mod de mange kilo.

Folk er også forskellige og lever forskellige liv og derfor giver det ikke længere mening, at bede folk om at følge nøjagtig den samme vej i jagten på mere sundhed.

Kaloriefattigt er ikke det samme som sundt. Selvom der er mange der tror det. Kalorier er vigtige for livets opretholdelse, men man kan faktisk få for få kalorier. Det er også muligt, at light produkter har få kalorier og derfor kan bruges, hvis målet er at få færre kalorier, men det er ikke det samme som, at light produkter er sunde. Ligesom at chokolade jo heller ikke er usundt, hvis du spiser den rene chokolade i begrænsede mængder.

Spørgsmålet om for mange, eller for få kalorier afhænger altså primært af, hvor mange kalorier man forbrænder. Der er dog også forskel på kalorier. Rødbeder er sundere end margarine. Men folk der spiser rødbeder kan alligevel godt være tykke, alt mens folk der spiser margarine kan være tynde. Kaloriefattige fødevarer giver altså ikke nødvendigvis tynde mennesker. Ligesom tynde mennesker, sagtens kan spise kalorieholdige fødevarer.

Derudover er der så hele spørgsmålet om den mentale sundhed. Er det sundt at fornægte sig, hvad hjertet begærer? Hvad med smagen og nydelsen? Er målet en død sjæl i en sund krop?

Det er vigtigt at vide, at der ikke kun er ét svar på sundhed, – en vej af følge, men flere afhængig af, hvem man er, hvilken sundhed man søger og hvilke eksperter man rådfører sig hos. En ting er en lille talje, noget andet er bedre søvn, noget tredje et langt liv. Videnskaben vil konstant komme med ny viden, nye erfaringer, nye veje.

Men selvom videnskaben ved mere om sundhed end nogen sinde før, skal du også huske på, at der stadig er meget de ikke ved. Det nye er, at du vedkender dig tvivlen og tillader dig at prøve dig frem.

For sundhed er i bund og grund et personligt begreb.

Det handler om at du har det godt med din krop, dit sind og dine medmennesker. Efter min mening er sundhed oplevelsen af at være i balance fysisk, mentalt og følelsesmæssigt.

Gennem vores relationer er vi også hinandens sundhed, livskraft og livsglæde og jeg syntes vi skal hjælpes ad med at opbygge og bevare vores fælles sundhed.

Hvad er sundhed for dig?

Tag stilling!

Så du ikke kommer til at fare rundt for at opnå idealer, der i virkeligheden slet ikke er en del af din sundhedsforståelse.

Vil du have et enklere og lettere liv? Så lær her, hvordan du styrker dit selvværd og får mere medvind i dit liv.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *