Fastfood - sunde og fedtfattige opskrifter

Fastfood – sunde og fedtfattige opskrifter

Fastfood du køber eller får bragt til døren er en hurtig løsning i din travle hverdag.

Men ved du egentlig, hvor fed den løsning kan være?

Og hvor meget den slags fastfood kan være en stopper for dit vægttab?

Nej?

Så følg lige med her.

Udfordringen med fastfood er, at den er meget energitæt. Det betyder, at der er mange kalorier i maden, men at den ikke fylder meget i maven.

Dette gør at du hurtigt bliver sulten igen, spiser et måltid mere og kommer til at spise alt for mange kalorier, end du har brug for i løbet af en dag.

Spiser du en hel pizza eller en burgermenu, har du kaloriemæssigt spist hele din dagsration.

Fastfood du køber er for fedt, for salt og for fattigt på sunde stoffer, som vi fx får fra frugt og grønt, groft brød og mælk.

Hælder du også til fastfood, fordi det skal gå hurtigt?

Her er nogle råd, du kan følge, når det skal gå stærkt med at få noget mad på bordet:

  • Tøm køleskabet for grønt, rester og æg og lav en lækker omelet eller scrambled eggs.
  • Spis rugbrød med fiskepålæg. Hav torskerogn, tun og makrel på dåse på lager.
  • HVIS du køber færdigretter i supermarkedet, så vælg nøglehulsmærkede færdigretter. Det kan fx være frossen pizza, lasagne, forårsruller, pastaretter og klassiske gryderetter. Spis max købte færdigretter fra supermarkedet 2 gange i måneden.
  • Spis ikke for store portioner – del fx en pizza fra det lokale pizzeria eller vælg en pitasandwich.
  • Undgå friturestegte retter som fx pommes frites, fiskefileter, kyllingenuggets, indbagte rejer og blæksprutteringe.
  • Når du er på pizzeria eller grillbaren, så bed om halvt så meget ost på pizzaen, mindre dressing, salt, mayonnaise og remoulade.
  • Drop sodavanden og drik vand til.

Guide til fastfood

Det allerbedste du kan gøre er at lave din fastfood selv. Det er nemlig ikke særlig svært at lave sund, nem og lækker fastfood.

Jeg har lavet den her opskriftsbog: Sund Fastfood til dig. Snup den nederst på siden. Den er helt gratis.

Den indeholder lækre og sunde opskrifter på pizza, burgere, frittere og andre lækre fastfoodretter. Disse retter er så sunde og nærende at du sagtens kan spise dem til hverdag.

Spiser du generelt sundt har det ikke den store ernæringsmæssige betydning, hvis du spiser købefastfood ca. én gang om måneden.

Vælger du at købe din fastfood, er de her ting værd at tænke over, når du vælger, hvad du vil spise:

Pizza

Pizzaen er i sin enkleste form – bund, tomatsovs og lidt ost. Et nogenlunde fornuftigt produkt, men ofte serveres pizza med meget ost og fedt kødfyld ovenpå. Dette gør at pizzaen bliver en kalorierig sag.

Deep pan pizzaer har en tykkere bund end den klassiske italienske pizza, men også her kan det fede fyld ende med at gøre pizzaen til en fed sag til trods for den nogenlunde fornuftige brødbund.

Pizzaer købt i pizzeriaer og lignende steder, giver i gennemsnit ca. 1200 kalorier pr. stk., hvilket svarer til over 50 % af det daglige energibehov for en kvinde med et mellem aktivitetsniveau.

Vælger du en pizza med meget ost og fx peperonipølse, bør måltidet suppleres med en salat og grønsager, og pizzaen bør gælde som et måltid. Undersøgelser af pizzaers fedtindhold viser, at nogle pizzaer har et fedtindhold på 80 gram pr. pizza. Dette svarer til, hvad en voksen mand maksimalt bør spise på en dag.

Et rigtig godt tip er at vælge en børnepizza. Så indeholder pizzaen “kun” ca. 800 kalorier. Alternativt så del en pizza 2-3 personer og spis en lækker salat eller grøntsagsstave til.

Du kan også vælge at købe supermarkedets frosne eller færdige pizzaer på køl. Her kan du kigge på, hvor meget energi de indeholder, og styre uden om de fedeste ved at kigge på varedeklarationen. Hvis du ikke kan se energi- og fedtindhold, så vælg pizzaer, der ikke svømmer i ost, pølse og fx hvidløgsolie.

Lettest er det at vælge dem, som er nøglehulsmærkede, så er du sikret et sundere valg.

Pølser

Den klassiske pølse med brød er ofte en fed sag, men den fylder ikke så meget i kalorieregnskabet. For at få bare en smule balance i måltidet, bør der som minimum spises et grovbrød og en stor håndfuld grøntsagsstave/stor salat til hver pølse. Pølsen skal være kogt og ikke ristet og svøbt med bacon.

Der findes nogle pølser på markedet, der har et lavere fedtindhold, som kan være et godt alternativ. Ligeledes er der også fuldkornsbrød på markedet, se efter fuldkornlogoet.

Sandwich

Der er i de senere år dukket sundere fastfood alternativer op – især i de store byer som fx sandwichbarer. Her serveres brød fyldt med fx kylling og salat, hvilket er et udmærket måltid, så længe salaten ikke er sovset ind i fed dressing, og der ikke er masser af ost som fyld. Du kan bede om en mindre mængde dressing eller en sandwich helt uden. En frisklavet sandwich kan sagtens spises uden dressing.

Nogle sandwichbarer sælger også menuer, hvor du får sandwich sammen med pommes frites og sodavand. Her kommer du ligesom med en burgermenu hurtigt op på et højt energiindtag med meget fedt og sukker, så sandwichmenuen bliver for stor til at gælde som et mellemmåltid.

Nogle kiosker tilbyder færdiglavede sandwichs, som er nøglehulsmærkede. Det vil sige, at det er en sundere sandwich med mindre fedt og salt og mere fuldkorn i brødet.

Thaimad

Udsalgssteder med asiatisk mad, som fx thai take-away, chinabox og lignende, findes også i gadebilledet. Ofte serveres ris eller nudler sammen med kød og grønsager. Retterne kan være uden meget fedt, men hvis nudler eller ris er stegt, suger de fedt til sig som en svamp, så begræns de stegte nudler og den stegte ris.
Tørrede nudelretter, som du køber i et supermarked og hælder kogende vand henover, har et meget svingende fedtindhold, da nogle nudler er stegt i olie, før de tørres. Du kan ikke se på nudlerne, om de er stegte før de blev tørret, så du bliver nødt til at kigge på varedeklarationen og undgå de fedeste varianter.

Nå.

Blev du klogere på, hvordan du skal navigere rundt i fastfoodens verden?

Det håber jeg.
Glem ikke at hente dit gratis eksemplar af opskriftsbogen: Sund Fastfood, hvor du finder masser af lækre og sunde opskrifter på bl.a. pizza, burger og fritter.

Klik på billedet for at downloade opskriftsbogen

Fastfood - sunde og fedtfattige opskrifter

 

 

 

 

 

Du finder andre gratis opskriftsbøger og guides her

Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *